Birden fazla alan adını tek bir barındırma sağlayıcısında barındırma yeteneği, Addon Domain olarak bilinir. Kullanıcılar, Addon Domain’i destekleyen bir hosting paketi seçerek her biri için ekstra ödeme yapmak zorunda kalmadan tek bir hosting hesabında birden fazla web sitesini barındırabilir.
Addon Domain’i Reseller olarak bilinen hesap türünden ayırt etmek önemlidir. Addon hesabı kullanıcılarının web sitelerini tek bir panelden yönetmesi gerekirken, Reseller hesapları barındırma için ayrı bir panel sunabilir. Örnek olarak, a.com’un ana web sitemiz olduğunu ve bir cPanel’e sahip olduğunu varsayalım. b.com alan adımızı bu cPanel üzerinden Addon Domain olarak belirleyerek a.com’un hostinginde partner olarak kullanabiliriz. Ancak, bu web sitesinin FTP’sine erişmek için, yine de a.com’un bilgilerine ihtiyacımız olacak. Benzer şekilde, cPanel a.com ile ilgili bilgileri isteyecektir. Ancak FTP için ek bir kullanıcı adı ve şifre eklenerek, bazı panel sürümlerinde FTP ihtiyacı ortadan kaldırılabilir.
Addon Domain Nasıl Çalışır?
Addon Domain bir kolaylık biçimidir, bu nedenle bunları yalnızca erişime ihtiyacınız olduğunda ve desteklenen bir barındırma hesabınız ve tamamen size ait olan bir barındırma hesabınız olduğunda kullanın. Addon Domain, her web sitesi için çeşitli hosting paketleri satın alıp hepsini ödemek yerine tek bir hosting paketi için ödeme yaparak, ihtiyaçlarınıza göre çok daha uygun fiyatlı hale getirmiştir. Birden fazla web sitesine sahip olan internet kullanıcıları, tek bir ana kontrol mekanizması üzerinde kontrole sahip olarak Addon Domainden yararlanabilirler.
Bir addon domain kullanarak, birçok web sitesini tek bir kontrol panelinden barındırabilir ve yönetebilirsiniz. Addon yapısı kullanılarak eklenen web siteleri, ortak bir kontrol panelini paylaşsalar dahi birbirinden ayrı çalışırlar. Kontrol panelinizi ve bulunduğu host üzerindeki kaynakları boş durmadan kullanabilir, addon domain ile paradan tasarruf edebilirsiniz. Ek olarak, Addon Domain, ana alan adı (public_html) ile aynı dosya dizininde barındırılır ve aynı IP adresine işaret eder. Ek olarak, ana a-web dosya dizini ile çalışmanın bir sonucudur ve dosya yapısının bozulmasını önlemek için dikkatli olunmalıdır. E-postalar ve bunun dışındaki web sitesi içerikleri birbirinden bağımsız çalışır.
cPanel’e Nasıl Ekleyebilirim?
Aşağıdaki prosedürler, sunucunuzun cPanel’ine ek bir Addon Domain eklemenizi sağlar. Bunlar:
- cPanel’e giriş yaptıktan sonra ana kontrol arayüzünün Domains bölümündeki Add-on domains seçeneğine gidiyoruz.
- Açılan alanın New Domain Name/Create a new domain kısmına alan adınızı yazınız. Ardından, belge kök dizininin otomatik olarak oluşturulması gerçekleşir. Bu Addon Domain’e bağlı bir FTP hesabı oluştur kutusuna tıkladığınızda bir FTP şifresi oluşturarak hızlı bir şekilde FTP hesabı açılır.
- Ayrıca sunucunuzda oluşturduğunuz domaininizin Name Server kaydını da bu aktiviteye bağlamış olmanız gerekmektedir.
- Bunu tamamladıktan sonra, uygun DNS kayıtlarını da eklemeniz gerekir. İsterseniz DNS kayıtlarını daha sonra ekleyebilirsiniz, ancak herhangi bir Addon Domain’in ekleyinceye kadar bağlanmayacağını veya çalışmayacağını lütfen unutmayın. IP forwarding(IP yönlendirmesi) yapılmadığında kayıtlar cPanel’deki DNS Zone Editor bölümünden incelenmelidir.
Addon Domainlerine DNS kayıtları eklemek için ilgili işlemler aşağıdaki gibidir. Bunlar:
- Panele bağlanmak için hesabınızda Hesabım > Barındırma Yönetimi > Yönet > cPanel’e Bağlan butonunu kullanın. Yeni eklenen Addon Domain otomatik olarak senkronize edilir, ancak onları görmek için sayfayı yeniden yüklemeniz gerekebilir.
- DNS Zone Editor bölümündeki açılır menüden Addon Domain’inizi seçin.
- Menüden DNS Şablonları’nı seçin. Varsayılan olarak barındırma şablonu seçilecektir.
- DNS kayıtlarını eklemek için Onayla butonuna tıklayın. Tek yapmanız gereken işlem bu kadar.