Teknolojinin gelişmesi sayesinde yeni fikirler hayatımıza girdi. Hem profesyonel hem de sosyal hayatımızda rutin olarak kullandığımız uygulama ve yazılımların sağladığı kolaylıklardan büyük ölçüde faydalanıyoruz. Bunlardan biri olan DevOps, geliştirilen uygulamaların müşterilere hızlı bir şekilde ulaştırılmasını sağlayan kavramsal bir çerçevedir. “Development” ve “Operations” fikirlerinden oluşur. Uygulama geliştirme ve BT operasyonları arasındaki entegrasyon sorunsuz ve süreklidir. Kodlamadan yayınlamaya kadar yazılım geliştirme sürecinin tüm aşamalarına katılır.
DevOps, kullanıcıları için çeşitli işlevler sunmaktadır. Sizi üretken tutar ve hızlı yeniliği teşvik eder. Hızlı teslimat avantajı ile birlikte rekabet avantajı sağlar. DevOps yaklaşımları, güvenilirlik özelliği sayesinde güncellemelerin ve altyapı değişikliklerinin kalitesini artırır. Operasyonlar ve geliştirici ekipleri ile iş birliği yapar. Yazılım endüstrisi ile birlikte DevOps mühendisi, BT endüstrisinin tüm yönlerinde çalışır. Bilgisayar uygulama deneyimine sahip profesyoneller onu güncel tutar. DevOps, bilgi teknolojileri bölümünde çalışanların dikkate aldığı bir zihniyet ve bakış açısıdır. Operasyonel iş, bir yazılım geliştirme yaklaşımı uygulayan DevOps mühendisleri tarafından yapılır. Sorunları metodik bir şekilde çözerler.
DevOps Mühendisi Nedir?
İçerik Tablosu
Yazılım geliştiricileri ve BT personeli, DevOps yaklaşım modeli kullanılarak bir araya getirilir. DevOps mühendisleri, bu yazılım paradigmasını günlük faaliyetlerine entegre eden ve CI, CD dijital ardışık düzenleri oluşturmak için çeşitli otomasyon teknolojilerini kullanan kişilerdir. Bu araçlar Agile, Kanban ve Scrum’ı içerir. Planlama, kodlama, oluşturma, test etme, tümleştirme, çalıştırma ve izleme, DevOps yaşam döngülerinde kullanılan teknolojilerdir.
DevOps mühendisleri, kod geliştiricileri yönetmek için yazılım geliştiricileri, sistem operatörleri ve diğer BT uzmanlarıyla iş birliği yapar. DevOps, bir dizi yaklaşım olarak nitelendirilen problem çözmeye yönelik metodik bir yaklaşımdır. Yazılımın bazı özelliklerle birleşmesi sonucu gelişmiştir. Operasyonlar, testler ve geliştirme işlevleri arasında rutin olarak koordinasyon sağlayan ve ürün entegrasyonu ve dağıtım prosedürlerini otomatikleştiren çalışanlar
DevOps Mühendisinin Görevleri
Komut dosyası oluşturma, kodlama, test etme ve devreye alma dahil olmak üzere her düzeyde DevOps mühendisleri işin içindedir. Sistem yöneticileri ve ağ işlemleri kapsanmaktadır. İletişim ve iş birliği, sürekli entegrasyon, teslimat, mikro hizmetler, kod olarak altyapı, izleme ve günlük kaydı için araçlarla etkili çalışma vaat eder. İşletmelerin geleneksel altyapı yönetimini ve yazılım geliştirme prosedürlerini geliştirmelerini sağlar. Hizmetleri ve uygulamaları güvenilir ve hızlı bir şekilde sağlar. Sonuç olarak, işletmelerin sağlıklı pazar rekabetini sürdürmelerine yardımcı olur. Geliştiriciler ve sistem yöneticileri ile birlikte çalışan ve kodlama sektörüne geçiş yapan mühendislerin çeşitli görevleri vardır. Bir DevOps mühendisinin sorumlulukları şunlardır:
- Linux ve bilgisayar programlama dillerinde çok bilgilidirler.
- Jenkins gibi araçlarla entegre dağıtım süreci tasarlanır, oluşturulur ve test edilir.
- Müşteri ihtiyaçlarını tatmin edecek ürünler yaratmak için ürün geliştirme ekibi ile iş birliği yapar.
- AWS ve Azure gibi bulut tabanlı çözümleri nasıl kullanacağını bilir.
- Bulut bilgi işlemin nasıl çalıştığını takip eder ve duruma göre ölçeklenen kod yazar.
- Çeşitli programlama dillerinden kod parçaları kullanır. Bağlı olduğu işletmenin gereksinimlerini karşılayan yazılımların oluşturulmasını teşvik eder.
- Teknoloji ve iş operasyonları arasındaki boşlukları azaltmaya çalışır. Aynı zamanda müşteri ve şirket taleplerini de öngörür.
- Yazılım kodlarını gerekli yerlere dağıtmadan önce değerlendirir. Sonuç olarak kesintisiz, sürekli iş akışını garanti eder.
- Kullanılan araçları şirketin taleplerine odaklar.
- Yazılım oluşturarak, otomatik teknolojilerin düzgün çalışmasını kolaylaştırır.
- BT operasyonlarını planlayabilir ve sysadmin rollerine aşinadır.
- Kaynak kodlarını yönetirken çeşitli teknolojiler ve açık kaynak araçları ile çalışır.
DevOps Mühendisleri İş Yüklerini Nasıl Düzenler?
Bir DevOps mühendisi olarak çok çeşitli yönetim tekniklerine erişiminiz vardır. Öncelikle amaçlarınızı ve hedeflerinizi açıkça belirtmelisiniz. Ardından, zaman çizelgeleri ve çalışma yöntemleri geliştirirsiniz. Her proje için bir proje yönetim planı oluşturmanız gerekmektedir. Faaliyetlerin, rollerin, son tarihlerin ayrıntılı bir listesi ve görev ilerlemesini izleyen bir raporlama yapısının tümü plana dahil edilmelidir. Son olarak, işinizin nasıl gittiğini takip edersiniz.
DevOps Mühendisi Nasıl Olunur?
Bir DevOps mühendisinin bazı eğitimleri tamamlaması gerekir. Öncelikle bir üniversitenin bilgisayar bilimi, bilgisayar mühendisliği, bilgi teknolojisi, elektrik ve elektronik mühendisliği veya elektronik ve haberleşme mühendisliği gibi teknoloji ile ilgili bölümlerinden derece alabilirsiniz. Lisansüstü eğitiminize devam ederek, kendi takdirinize bağlı olarak, bilgi ve deneyiminizi genişletebilirsiniz. Lisans eğitiminize ek olarak bazı sertifika programlarına kayıt olmanız gerekmektedir. Bu kurslar, Kod Olarak Altyapı, Sürekli Entegrasyon, Konfigürasyon Yönetimi, İzleme, Linux Shell Scripting, Python Scripting ve DevOps Kavramı ve Temellerini içerir. Kaynak kontrolü, altyapı otomasyonu, sürekli entegrasyon, konteyner konseptleri, bulut bilgi işlem, açık kaynak işletim sistemleri, dağıtım otomasyonu ve atık proje yönetimi konularında deneyim gereklidir.
Bir DevOps mühendisi olarak başarılı olmak için veritabanı, sistemler ve BT proje yönetimi gibi pozisyonlarda yer alabilirsiniz. Bilgi teknolojileri, telekomünikasyon, finans ve ekonomi, ticaret ve hizmetler çalıştıkları sektörlerdir. Mühendislik, bilgisayar, finans, Ar-Ge ve teknoloji bölümleridir. Bir DevOps mühendisinin nitelikleri şunları içermelidir;
- Java,
- HTML,
- C# ve C++,
- Apache HTTP Server
İngilizce diline güçlü bir hakimiyet de gereksinimler arasındadır. Yenilikçi düşünme, yeni şeyler öğrenme sevgisi, sabır ve titiz kişilik özellikleri işe alım sürecinde önemli avantajlardır. Geliştirme projelerinde çalışan mühendisler, prosedürleri izleyen belgeler oluşturur. Güçlü kişilerarası beceriler, DevOps mühendisleri için çok önemlidir. Ekip çalışmasına yatkınlığı, çalışma sürecini hızlandırır ve basitleştirir.
DevOps Mühendisi Maaşları
İş akışları, bir şirketin teknik operasyonlarını yöneten DevOps mühendisleri tarafından denetlenir. Kurumun bilgi teknolojileri departmanının sistem ve prosedürlerine ilişkin anlayışlarına uygun olarak uygun önlemleri alır. Profesyoneller ve BT çalışanları iş birliği yaptığında işletmeler daha hızlı gelişir. DevOps’taki mühendisler, güvenilirlik ve kaliteyi birleştirir. Sonuç olarak, sistem kesintisiz olarak sürekli çalışır. Sistem yöneticilerinin, test ve güvenlik mühendislerinin ve iş kullanıcılarının gereksinimlerini karşılamak için tek bir süreç içerir. DevOps mühendislerinin maaşları bağlı oldukları organizasyonun büyüklüğüne, eğitim ve deneyim düzeylerine, üstlendikleri sorumluluklara ve görevlerine göre değişmektedir.