Bir e-ticaret sitesi veya uygulaması birkaç dakika içinde binlerce bireysel tüketici talebiyle karşılaşabilir. Buradaki sunucular genellikle ağır bir yükle uğraşır. Sunucular bu yük nedeniyle yeterli ve gerekli şekilde yanıt veremeyebilir. Burada problemler meydana gelir. Load Balancer bu durumu önler.
Load Balancer Nedir?
İçerik Tablosu
Load Balancer veya yük dengeleyici, web sitelerine yönelik artan müşteri talebinin bir sonucu olarak sunucu yükünü artırarak optimum kullanıcı deneyimi için dengeyi korur. Sunucunun iş yükünü azaltmak ve ağ veya uygulanan trafiğin eşit olarak bölünmesini sağlamak için bir Load Balancer kullanılır. İş yükü, Load Balancer tarafından birden çok sunucu arasında dağıtılır. Akışı büyük ölçüde iyileştirerek birkaç sunucu arasında yayar. İstemci cihazlar ile arka uç sunucuları arasında bir Load Balancer, gelen istekleri eşit olarak yayarak bir köprü görevi görür.
Load Balancer Nasıl Çalışır?
İstemciye, uygulamayı tanımlaması için önce Load Balancer tarafından bir IP adresi sağlanır. Load Balancer daha sonra istemci VIP’ye bağlandığında oradaki bağlantının algoritmalarını kullanır. Herhangi bir sunucu tabanlı uygulama örneğine yeniden yönlendirilip yönlendirilmeyeceğini seçer. Bağlantı süresi boyunca bu süreci kontrol eder ve gözetir. Bu yaklaşım, aynı zamanda bir ters proxy olarak hizmet ettiğini öne sürmektedir.
Bir Load Balancer Hangi Amaca Hizmet Eder? Ne Gibi Faydalar Sağlar?
- Bir Load Balancer aracılığıyla sunucunun aşırı yüklenmesi önlenir. Sunucular bu şekilde etkin ve standart çalışır. Kaynaklar ve gelen isteklerin her ikisi de eşit miktarda güç sağlar. Herhangi bir aksaklık yaşanmaz
- Load Balancer, yüksek trafiğin kesintisiz olarak iletilmesini sağlar.
- Uygulamaları teslim etmek için yük dengeleyici tarafından kullanılan kaynaklar en üst düzeye çıkarılır. Verileri de etkili bir şekilde taşır. Sunucu aşırı yükleri azaltıldığından, veri akışı ve web sitesi trafiği olağanüstü yüksek seviyelerde kalır.
- Load Balancer, web sunucuları üzerindeki yükü azaltırken her zaman yüksek düzeyde kullanıcı deneyimi sağlar.
- Bir Load Balancer, web sitesi trafiğini sıkıştırarak kullanıcılara en iyi deneyimi sunmaya da yardımcı olur.
- Kullanıcılara malzeme sağlamak için en hızlı yaklaşım bir Load Balancer olarak karşımıza çıkar. Trafik önbelleğe alınır.
- Load Balancer sayesinde ağ sistemi artık yeni bir koruma katmanına sahip olur. Kötü amaçlı trafik hızla algılanır ve durdurulur.
- Load Balancer ile trafik darboğazları hızlı bir şekilde öngörülebilir. En hızlı önleme bu yöntemde gerçekleştirilir.
- Ölçeklenebilirliği nedeniyle web sitesi yüksek trafik aldığında bile düzgün çalışır. Mevcut sunucuların kapasitesi arttırılmıştır ve daha fazla sunucu eklemek basittir. Düşük maliyetler de bunun bir sonucudur.
Load Balancer Türleri
Farklı Load Balancer türleri mevcuttur. Şimdi çeşitli Load Balancer türlerini grup olarak inceleyelim.
Sanal Yük Dengeleme
Donanım tabanlı ve yazılım tabanlı yük dengeleme tekniklerinin bir kombinasyonu, bu tür yük dengelemenin başka bir adıdır. Sanal makinedeki belirli cihaz ile özel yük dengeleme gerçekleşir.
Bulut Tabanlı Yük Dengeleme
Bu tür bir yük dengeleme, bulut tabanlı yazılımdan yararlanır. Burada, yük dengeleme seçenekleri çoktur. Bunlardan bazıları dahili yük dengelemeyi, HTTP yük dengelemeyi ve ağ yük dengelemeyi içerir.
Konteyner Yük Dengeleme
Yük dengeleme kümeleri, sanal, ayrılmış uygulama örnekleri sunan kapsayıcı yük dengelemeyi etkinleştirir.
Sunucu Yük Dengeleme
Sunucu yük dengeleme, iş yüklerini kapasitelerine ve kullanılabilirliklerine göre sunuculara dağıtmak için kullanılır. Bununla birlikte, uygulama içi istek yönlendirme trafiğe bağlıdır. Uygulama katmanı trafiği bu nedenle kullanılır.
Donanım Tabanlı Yük Dengeleme
Tek bir cihaz, donanım tabanlı yük dengeleme kullanırken çok sayıda yük dengeleyiciyi destekleyebilir. Ek olarak, bunun yerleşik sanallaştırma özelikleri vardır.
Yazılım Tabanlı Yük Dengeleme
Bu tür bir yük dengeleme ile sanal makineler de kullanılabilir. Fiziksel yük dengelemeye kıyasla çok daha çok yönlüdür. Bu tür bir yük dengeleme, Linux süreçleri, kapsayıcılar ve geleneksel hiper