Günümüzde internetin hayatımızın vazgeçilmezleri arasında olduğu tartışılmaz bir gerçektir. Bu yüzden milyonlarca kişi, hosting firmalarından destek alır. İstenilen hosting hizmetlerini uygun fiyatlara kolay bir şekilde almak için tercih edilen yöntemlerden biri sanallaştırmadır. Sanallaştırma alanında ise kullanılan iki terim vardır. Bunlar; Virtual Dedicated Server (VDS) ve Virtual Private Server (VPS)’ dir. VDS, sanallaşmanın ilk çıktığı zamanlarda yapılmıştır. Bu yüzden çıktığı zamanlarda popülerlik kazanmamıştır. VPS ise VDS ile ortak özelliklere sahip olsa da farklı yönleri vardır. Bu yüzden VDS ile VPS sunucu arasındaki farklar merak edilir.
VDS ile VPS arasındaki farkları anlatabilmek için öncelikle VDS ile VPS ile ilgili bilgilendirme yapılmalıdır.
VDS Nedir?
İçerik Tablosu
VDS, günümüzün yaygın olarak kullanılan bulut servislerinden biridir. Kullanıcılara, dedicated ve yönetimli bir sunucu verir. Bu sunucu sayesinde web uygulamaları test edilir, geliştirilir ve kolaylıkla kullanıcılara sunulur.
VDS, güvenilir bulut servisi olarak kabul edilir. Çünkü VDS, kullanıcıya atanma durumunda diğer kullanıcılarla paylaşılmaz. Dolayısıyla paylaşım özelliği yoktur. VDS servisinin amacı, istenilen işletim sistemini güvenle sunabilmektedir. VDS, hizmetlerini Hypervisor yazılımı ile yapar. Bu sayede sunucu, root erişimine sahip olur. İşletim sistemini istediği şekilde yönetebilir. VDS servisinin yaygın kullanılma nedenlerin biri, internetin bağlı olduğu tüm cihazlardan kolaylıkla erişim sağlanabilmesidir.
VPS Nedir?
VPS, popüler hosting seçenekleri arasında yer alır. Farklı çalışma yapısı ile kullanıcılara birçok kolaylık sunar. Hizmetlerini uygun fiyata sunması, tercih edilme nedenlerinin başında gelir. VPS, özelliklerini iki sunucudan sağlamaktadır. Bu sunuculardan biri dedicated, diğeri ise paylaşımcı sunucudur. Ancak paylaşımcı sunucunun özellikleri göz önüne alındığında tek sunucu kullanılıyor, denilebilir.
VPS kullanımında kaynaklar yavaş yüklenmektedir. Nedeni ise kaynakların paylaşımcı sunucuda ortak kullanılmasıdır. Web sitesi, fazla ziyaretçi aldığı zaman diğer sitelerdeki kaynaklar dolaylı olarak etkilenir. VPS, yapısı bakımında Virtualbox ve VMWare uygulamalarıyla benzerlik göstermektedir.
VPS’in Avantajları ve Dezavantajları
VPS’in avantajları ve dezavantajları, VPS ile VDS arasındaki farkın anlaşılmasına yardımcı olur. VPS avantajları şu şekildedir:
- VPS, paylaşımlı hosting yerine daha performanslı sanal sunuculardır.
- Diğer seçeneklere göre fiyatı oldukça uygundur.
- Birçok özelleştirilebilir seçeneği sayesinde sitenin ve yazılımının ihtiyaçları düzenlenebilir.
- Ölçeklenebilir.
- Birden fazla kaynağa ihtiyaç duyulduğunda kullanıcılar, yüksek ücretler ödeyerek kaynağa erişim sağlayabilir. Dolayısıyla kullanılmayan kaynaklara ücret ödenmez.
VPS, birçok avantaj sunsa da her kullanıcıyı memnun edememektedir. Bunun nedenlerinin başında ücretinin diğer paylaşımlı sunuculara daha yüksek olmasıdır. Ayrıca VPS kullanımı için yüksek teknik bilgiye sahip olunmalıdır. Kullanımı ise biraz daha zahmetlidir.
VDS’in Avantajları ve Dezavantajları
VDS’in avantajları ve dezavantajları, konunun anlaşılmasında ikinci bir etkendir. Başlıca VDS avantajları şu şekildedir:
- Yönetim ve kontrol panelleri vardır. Bu sayede admin yetkileri ve root erişimi kullanılabilir.
- VDS, ihtiyaçlara göre kolaylıklık kişiselleştirilebilir.
- Belli kaynakları vardır. Dolayısıyla donanım kapasiteye bağlı performansa zarar vermez.
- Sunucu, bir kullanıcıya bağlıdır.
- Büyük boyutlu ve internet trafiği yüksek olan web siteleri için uygundur.
VDS, avantajları sayesinde birçok kullanıcı tarafından tercih edilse de dezavantajları vardır. Dezavantajlarının başında ücreti gelir. VPS sunucusuna göre daha pahalıdır. Günlük kullanıcıların kolaylıkla kullanabileceği bir sunucu değildir. Teknik altyapıya sahip olmak gerekir. Sonuç olarak VDS ve VPS, farklı yönleri olsa da benzer bir yapıya sahiptir. VDS, VPS sunucunun üst versiyonu olarak düşünülebilir. Ayrıca VDS, VPS sunucusuna göre daha güvenli ve pahalıdır.