VPN Nedir?
İçerik Tablosu
VPN nedir diye bir çoğumunuz merak ediyorsunuzdur. VPN çeşitli protokolleri ve teknolojileri birleştirir. Bir bilgisayar ile diğer taraftaki diğer makine arasındaki iletişimin şifrelenmesi güvenli bir tünel oluşturur. Bu tünelden geçen veriler şifreli olduğu için girmeye çalışan veya müdahale eden herkes tarafından sadece şifrelenmiş veriler görülebildiği için güvenliğiniz garanti altına alınmıştır. Şifreleme düzeyi ne kadar yüksek olursa gizliliğiniz o kadar fazla korunur. Aynı zamanda, tüm veri akışınızı (DNS istekleriniz dahil) bu tünelin içine yerleştirirseniz tam korumaya sahip olursunuz.
Virtual Private Network teriminin Türkçe karşılığı “sanal özel ağ”dır. En basit tabirle gerçek IP adresinizi gizleyerek farklı bir IP adresi kullanarak internete bağlanmanızı sağlayan bir hizmettir. VPN, herhangi bir ağa bağlandığınızda bağlantınızı şifreleyerek bağlantınızı korur ve kimsenin sizi tanımlayamayacağını garanti eder. VPN tünelleri aracılığıyla, ülkenizdeki engellenen, kısıtlanan web sitelerine veya IP adreslerine erişebilirsiniz çünkü aralarındaki bağlantı şifrelidir ve çevrimiçi konumunuz izlenemez. VPN tüneli gönderdiğiniz ve aldığınız tüm verileri şifrelediğinden, dışarıdakilerin ne yaptığınızı görmesini engellemek için bir güvenlik mekanizması olarak da kullanılabilir.
Ne Tür VPN’ler Vardır?
VPN’ler, nasıl yapılandırıldıklarına bağlı olarak donanım tabanlı çözümlere ve yazılım tabanlı çözümlere ayrılabilir. PC’nizde veya mobil cihazınızda, VPN çözümleri özel bir ağ sürücüsü olarak kurulur. Genel olarak, işletim sistemleri çeşitli VPN protokolleri içerir. VPN’ye bağlanmak için tek yapmanız gereken VPN hizmetinizin ayarlarını girmek. Artık bir sanal ağ bağdaştırıcısı oluşturulmuştur ve tüm trafiğiniz VPN üzerinden yönlendirilir. Bağlı olduğunuz VPN sunucusu üzerinden internette gezinebilir ve erişebilirsiniz. Geçerli IP adresiniz, bir VPN’e bağlandığınızda varsayılan olarak gizlidir ve İnternette gezinirken VPN sunucusunun IP adresiyle değiştirilir.
Özünde, bir VPN bağlantısı, verilerinizi diğer bilgisayara kadar şifreleyerek gizliliğinizi korurken, VPN sunucusu görevi gören bir bilgisayar aracılığıyla internetten çıkış yapmanızı sağlamak için yapılır.
VPN Kullanım Amaçları
VPN başlangıçta kurumlar arası iletişimi korumak için kullanıldı. İnternette izleme, gizlilik ihlalleri ve ortaya çıkan diğer karşılaştırılabilir sonuçlar gibi sonuçlarla, son kullanıcıların istediği popüler bir program haline geldi. VPN’ler, İnternet’in ilk günlerinde çeşitli yerlerde bulunan kuruluşlar arasındaki iletişimi korumak için oluşturuldu.
- İnternet Gizliliği ve Güvenliği
VPN’ler, çevrimiçi veri aktarımının güvenliğini ve gizliliğini garanti eder. İletişiminizi kesintiye uğratmadan, önemli verilerinizi karşınızdaki kişiye güvenle gönderebilirsiniz.
- Kurum İçi İletişim
Kuruluşlar, VPN protokolünü kullanarak farklı şubeleri ve merkezleri olan diğer kuruluşlar veya işletmelerle etkileşim kurabilir. Böylece kurumsal veri güvenliği garanti altına alınmış olur.
VPN Hizmetleri Tam Olarak Ne Kadar Güvenli?
Her VPN uygulamasının güvenli olduğunu söylemek doğru değildir. Çeşitli VPN türleri arasında birçok güvenlik veya gizlilik sorunu olduğunu söyleyebiliriz. VPN’lerin geliştirilmesinin amacı güvenlik ve mahremiyet sağlamak olsa da, teknoloji çağında güvenlik ve mahremiyet konusu ne yazık ki birçok VPN çözümüne hakim olmaya başladı. Bu sorgulamalar için öncelikle VPN hizmetleri sunan kuruluşlar sorumludur. Öne çıkan VPN hizmetleri sağlayan birkaç işletme var. VPN hizmetleri, kurumlara veya son kullanıcılara hizmet sunan işletmeler tarafından ücretli veya ücretsiz olarak son kullanıcılara sunulmaktadır.
Bilgisayarınıza veya mobil cihazınıza indirdiğiniz küçük bir yazılım parçası ile kurulabilir ve ardından anında etkinleştirilebilirler. Bununla birlikte, VPN hizmetleri sunan işletmelerin çoğu, müşterilerinin gizliliğini ve güvenliğini garanti eder ve herhangi bir trafik verisi kaydetmediklerini iddia eder. Son kullanıcı gizlilik sözleşmeleri, yine de gerek kendi kanunları gerekse bağlı oldukları devletlerin kanunları uyarınca kanunlara aykırı olacağı durumlarda uygun görüldüğü takdirde bilgileri ifşa edeceklerini de açıkça belirtmektedir. Maalesef bu noktada bu işletmelerin kayıt tutmadığını söylemek doğru olmayacaktır.