WebP, 2010 yılında Google tarafından geliştirilen bir dosya formatı olarak bilinmektedir. Web site sahipleri, sitelerinin daha hızlı açılmasını ve site hızlarının olabilecek en üst seviyede olmasını ister. Bunun için de WebP dosya formatını kullanılır. Web yöneticileri ve web geliştiricileri, sitenizin daha çok hızlı yüklenebilmesi için küçük dosya boyutlarında görüntüler oluşturabilmektedir. WebP. Görüntülerdeki kaliteyi ve çözünürlük seviyesini koruyarak daha yüksek bir sıkıştırma oranı da sağlamakta. WebP formatı, PNG, JPEG gibi formatlara kıyasla daha güçlü kayıpsız bir formata sahiptir. Kayıplı karıştırma genelde, belli bir miktarda orijinal veriyi kaldırarak dosya boyutunu küçültmektedir. WebP formatı, JPEG ve PNG formatının bir araya getirilmiş ve her iki formatın da en iyi özelliklerinin kullanıldığı bir formattır. Bu durumda WebP formatı, JPEG ve PNG formatlarından daha küçük görseller oluşturmaktadır. Bir görüntüyü kodlamak için kayıplı WebP öngörülü kodlama ile görüntü dosyasının boyutlarını, %25’ten %34’e düşürerek kaliteli bir hizmet sunar.
İnternetteki web sitelerin içerisinde bulunan görsellerin büyük çoğunluğu JPEG formatı ile oluşturulmaktadır. Google hız optimizasyonuna önem verdiği için özellikle de web ortamındaki resimlerin daha az yer kaplaması için WebP formatını geliştirerek kullanıcılara sunmuştur. Bu format, JPEG ve PNG ile karşılaştırıldığında büyük ölçüde daha küçük resimler ortaya çıkarmıştır. WebP formatı, görüntüyü kodlamak için Predictive Coding yani Tahmini Kodlama yöntemini kullanır. Bu yöntem ile birlikte, videolarda bulunan kareleri sıkıştırmak amacıyla VP8 video codec bileşeni de kullanılır. Predictive Coding (Tahmini Kodlama), bir blok üzerinde bulunan değerleri tahmin etmek için diğer piksel bloklarından değerler baz alınarak işlem yapılır.
Kayıpsız sıkıştırma (WebP-Lossless)
İçerik Tablosu
Kayıpsız sıkıştırma formatı, resimlerinizin her pikselinin sıkıştırma olmadan aynı boyutta kalacağı anlamına gelir. PNG formatı, görselleri kayıpsız bir şekilde oluşturmaktadır. WebP formatı da aynı şekilde kayıpsız sıkıştırma (Webp-lossless) yöntemi, PNG dosyalarınızın kayıpsız sıkıştırılmış halinden daha az bir boyut ile aynı kaliteyi sunabilir.
Kayıplı sıkıştırma (WebP-Lossy)
Kayıplı sıkıştırma formatı, resimlerde, gözle görülemeyecek ölçekteki piksellerin kaldırılarak daha fazla oranda sıkıştırma elde edilen bir formattır. Bu format ile diğer formatları karşılaştırdığımız zaman görsellerin dosya boyutunda, %34 oranında bir azalma oluşur.
WebP Yararı Nedir?
WebP, daha küçük resim boyutlarının daha hızlı yüklemesini sağlayarak sitenizde olumlu yönde bir fark yaratabilir. Web sitenizin içerisinde çok fazla resim ve farklı kategorilerde resimler varsa daha fazla bant genişliği kullanımının önüne geçerek siteniz adına avantaj yaratabilirsiniz.
WebP Formatının diğer formatlara göre pek çok yararı bulunmaktadır.
- Resim boyutlarını aynı kalitede küçültür.
- Her türlü resim, WebP formatı ile küçültülebilir.
- Diğer formatlar ile kıyaslandığında daha çok sıkıştırılma özelliğine sahiptir.
- Resimlerin daha hızlı yüklenmesini sağlayan bir formattır.
- Kaynak tüketimini en aza indirgeyerek minimum seviyede tutmaktadır.
WebP dosya formatı ile web sitenizde farklı alanlarda bulunan farklı görsel formatlarını kullanmak zorunda değilsiniz. Logolar genellikle PNG formatında fotoğraflar ise JPEG formatında oluşturulmaktadır. JPEG ve PNG formatı disklerde çok fazla yer kapladığı için Google Pagespeed Insıght raporunda bir uyarı alırsınız. Bu uyarı da Web siteniz açısından olumsuz bir durum yaratabilir. Bu nedenle daha hızlı ve daha fazla sıkıştırma alanı bulunan WebP dosya formatını tercih ederek sitenizin görsel kısmında daha hızlı bir şekilde işlem yapabilirsiniz.
Wordpress üzerinden WebP formatını kullanmak için öncelikle WebP Express’i indirmeniz gerekir. Wordpress altyapısında olan sitelere, bu eklenti eklenerek WebP dosyaları kütüphaneye eklenebilir.