CDN, içerik dağıtım ağı anlamına gelir. Web sitenizin dosyalarını bellekte saklar ve internet kullanıcılarının en yakın olduğu sunucuya bağlanıp web sitenizi hızlı bir şekilde göstermeye yarar. CDN ne işe yarar? hakkındaki yazımızı inceleyebilirsiniz. Bir çok WordPress alt yapısını kullanan web site sahipleri CloudFlare kullanmaktadır. Bu yazımızda sizlere WordPress’e nasıl CDN kurulur göstereceğiz.
CloudFlare Özellikleri
İçerik Tablosu
Bir çok e-ticaret web sitesi, haber sitesi, medya kuruluşları, kurumsal firmalar CloudFlare kullanarak kesintisiz olarak web sitelerini yayımlamaktadır. Sitelerin yoğun trafik sebebiyle çökmesini engellerken aynı zamanda yapacağınız seo çalışmalarınızıda kolaylaştırıyor. Farklı yöntemlerle uygulanan siber saldırıları engelleyen sistem hem site verilerini hem de sitenizi tercih eden ziyaretçilerin bilgilerinin güvenliğini de sağlıyor.
WordPress CloudFlare kurulumu.
- CloudFlare web sitesine girerek bir hesap oluşturunuz.
- Açılan pencereden ” Add a Site ” tıklayın.
- CloudFlare kurmak istediğiniz web sitenizin URL’sini yazın ve ” Add Site ” butonuna tıklayınız.
- Açılan pencereden CloudFlare planlarını seçmemiz gerekir. Paralı veya ücretsiz seçenekleri seçebilirsiniz. Biz bu yazıda ücretsiz olanı seçeceğiz.
- Free seçeneğini seçip ” Continue ” butonuna tıklıyoruz.
- DNS ayarlarımızı yapmamızı gerektiren sayfamız açılıyor.
- Bu alanda A kaydı, CNAME kaydı, MX vb kayıtları yapmamız gerekiyor.
- Bu ayarları web hosting firmasından almanız gerekiyor.
- A : Web sunucunuzu işaret eden IP bloğudur.
- CNAME : Bir bilgisayarın, bir veya daha fazla host adı tarafından bilinmesini sağlar.
- MX : Posta değiştirici kaydı, bir etki alanı adı adına e-posta iletilerini kabul etmekten sorumlu posta sunucusunu belirtir.
- SRV : Hizmet kaydı, Etki Alanı Adı Sisteminde belirtilen hizmetler için sunucuların konumunu, yani ana makine adını ve bağlantı noktası numarasını tanımlayan verilerin bir özelliğidir.
- TXT : Text kaydına bir çok şey eklenebilir, mail, alan adı, ssl sertifikası gibi özelliklerin text kaydını oluşturabilirsiniz.
- DNS ayarlarınız bittikten sonra ” Continue ” butonuna tıklayınız.
- Her şey hazır, alan adınız hangi firmada ise NS1 ve NS2 kısmına CloudFlare’ın verdiği NS’ler ile değiştiriniz.
- Kayıt şirketlerinin ad sunucusu güncellemelerini işlemesi 24 saat sürebilir. Siteniz Cloudflare’de aktif olduğunda bir e-posta alacaksınız.