Sınırsız – Limitsiz Web Hosting Nedir?
Bir çok web hosting firması, sınırsız web hosting paketleri çıkartarak web hosting kullanıcılarının dikkatini çekmektedir. Bir çok kullanıcıya cazip gelen sınırsız web hosting paketleri gerçekten sınırsız mı? Sınırsız – Limitsiz anlamına bakarsak bir şeyin limiti olmama durumu olabilir mi? Bir bilgisayar düşünün ve SSD veya HDD sınırsız olduğu mümkün olabilir mi?
Bunu anlamak için öncelikle web hosting ve nasıl oluşturulduğunu bilmek gerekir. Web hosting paketleri oluşturmak için öncelikle bir fiziksel sunucu veya sanal sunucuya ihtiyaç vardır. Fiziksel sunucu dediğimiz aslında bir bilgisayardır ve bu bilgisayarların SSD, HDD, RAM ve CPU gibi temel bileşenleri olmalıdır. Bu bileşenler oldukça maaliyetlidir. Dünyanın en yüksek kapasiteye sahip olan SSD içerisinde 64 TB depolama alanı vardır. Bu bileşenleri bir araya getirerek bir bilgisayar elde ettiğimizi varsayalım.
Fiziksel sunucumuz içerisine bir çok sanal sunucu oluşturulabilir. Sanal sunucu içerisine de yönetim panelleri kurulabilir. Bu paneller;
- WHM / cPanel
- Plesk Panel
- Direct Admin
- CyberPanel
En çok tercih edilen WHM / cPanelden örnek vermek gerekirse, WHM / cPanel sayesinde bir çok web hosting paketi oluşturabilir ve yönetebilirsiniz. Bu oluşan hostingler paylaşımlı hosting paketleridir. Kullanıcıya ayrılan CPU-RAM-SSD miktarı bir web sitesi veya daha çok web site için ortaktır. Daha açıklayıcı olmak gerekirse örnek olarak bir ” SINIRSIZ WEB HOSTING ” inceleyelim.
Sınırsız Web Hosting Özellikleri
Yukarıda görmüş olduğunuz tabloda son pakete bakalım.
Kaç site yayınlanabilir : Gözümüze çarpan ilk özellik ” Limitsiz site ” özelliğidir. Bu özellik aslında mümkündür ancak her hesap açıldıkça cPanel firması web hosting firmasından belli bir ücret kesmektedir. Son paketin fiyatının 50 tl olduğunu varsayarsak 1 hesapta 1tl kesilse kullanıcı 100 hesap açtığında web hosting firması zarar edecektir. Bu yüzden mantıklı değildir.
SSD Disk : Dünyanın en yüksek kapasiteye sahip olan SSD içerisinde 64 TB depolama alanı varken ve bu bileşenler maddi anlamda oldukça pahalıdır. Bir web hosting firmasının ulaşamayacağı teknolojilerdir.
Aylık Trafik : Hiç bir şeyin sınırsız olmadığı gibi aylık trafikte sınırsız değildir. Teknik açıdan baktığımızda aylık trafik denilen olay web siteye girildiğinde indirilen herşeydir. İnternet sağlayıcı (ttnet, vodofone, vs..) gibi firmaların aylık olarak bir kota belirlemektedir. bu zincileme olarak web hosting firmasına kadar gelmektedir. Ancak bir çok kullanıcı bu kotayı dolduramadığı için limitsiz demesi oldukça normaldir.
Subdomain ( Alt Alan Adı ) : Sınırsız alt alan adı SSD ile alakalıdır ne kadar çok yeriniz var ise o kadar çok açabilirsiniz.
Inodes ( Dosya Limiti ) : Sınırsız özelliklerin hepsi bu özelliğe bağımlıdır. Dosya limiti 250bin olarak verilmiş insanın gözüne fazla gelebilir ancak her bir resim, sayfa vs.. inode limitini çok hızlı doldurur. Özellikle Wordpress zaten yapı bakımından zip dosyasından çıkarıldığında 3,562 dosya ile çıkmakta aynı zamanda wordpress kullanırken atılan resimler otomatik olarak bir çok boyuta göre ayarlanır. Kurulan her eklenti, tema bir çok dosya ile gelmekte ve inode limiti kolaylıkla doldurmaktadır. Kısacası sizin limitsiz SSD özelliğinizin olması bir şey ifade etmiyor dosya limitiniz 250bin olduğu anda daha fazla dosya yükleyemezsiniz.
Sınırsız diye alınan hosting paketleri bir çok özelliği kısıtlar, bir çok kullanıcı sınırsız sanılarak alınan web hosting paketlerinde inode limitine takılır. Hosting firması ile görüştüklerinde paket yükseltilmesini istenir kullanıcı daha fazla maaliyete ve zarara uğratılır. Sorumuzun cevabına gelecek olursak “Sınırsız denilen paket aslında bir aldatmadır. ” Sınırlarınızı bilmeniz sizin için daha mantıklıdır. İyi çalışmalar dileriz.