Hosting Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Alınır?
İçerik Tablosu
Hosting, internet sitesinin barındığı yer anlamına gelir. Evler nasıl bir arazi üzerine kuruluuyorsa, hosting de web sitesinin kurulduğu sanal arazidir.
Web sayfasına ait tüm dosyalar hostingde depolanır. Bunlar yapı itibariyle bilgisayara benzer. Fakat 7/24 açıktır. Böylelikle saat kaç olursa olsun sitenize her an erişilmesi mümkün olur. Ayrıca site dosyalarının saklandığı bilgisayarlar ‘web sunucusu’ veya ‘server’ olarak bilinir.
Bunlar normal bilgisayarlara göre donanımsal açıdan daha güçlüdür. Serverların bulunduğu yere ‘veri merkezi (datacenter)’ adı verilir. Veri merkezlerinin internet bağlantı hızı çok yüksektir. Deprem, sel ve elektrik kesintisi gibi olaylara karşı koruma altındadır.
Hosting Ne İşe Yarar?
Hosting kullanmanın avantajları tek cümleyle şöyle özetlenebilir: Hosting olmadan web sitesi olmaz. Fonksiyon dosyalarından yazı ve resimlere kadar her şey hosting içerisinde yer alır. Ziyaretçiler sitenizin adresini tarayıcısına yazdığı zaman, dosyaların bulunduğu sunucuya yönlendirilerek siteye ulaşım sağlar.
- Hosting Çeşitleri
Hosting çeşitleri sunucu tarafından kullanılan işletim sistemine, kaynak boyutuna, sağlanma türüne ve buna benzer faktörlere göre gruplandırılır.
Linux Hosting
Web sunucuları da özünde bir bilgisayardır. Ev ve işyerlerindeki bilgisayarlar işletim sistemine ihtiyaç duyduğu gibi, onlar da bir işletim sistemi üzerinde çalışırlar. Bu hosting türü adından da belli olduğu üzere Linux işletim sistemini kullanır. MySQL, PHP, Cgi ve Perl tabanlı siteler için uygundur. Opencart, Wordpress gibi popüler içerik yönetim sistemlerini barındırmak amacıyla yapılabilecek en iyi tercih, Linux hosting paketleri olacaktır.
Windows Hosting
Windows hosting türünde Windows işletim sistemi kullanılır. ASP dilinde yazılmış sitelerin barındırılmasında genellikle bu hosting çeşidi öne çıkar. NET Framework uygulamaları Windows tabanlı hostinglerde stabil çalışır. Access ve MSSQL veritabanlarını optimum seviyede destekler.
Dedicated Server
Dedicated Server Paylaşım türüne göre hosting çeşitleri nelerdir? Diye sorduğumuz zaman karşılaşacağımız ilk kavramlardan biri fiziksel serverlardır. Burada bütün sunucu kaynakları müşteriye aittir. Kişi isterse tek bir sitesini barındırır, isterse birçok sitesini aynı sunucuya yükler.
VDS
Açılımı ‘Virtual Dedicated Server’ şeklindedir. Sanallaştırılmış fiziksel sunucu anlamına gelir. Aslında tek bir fiziksel sunucu vardır. Fakat bu, bazı programlarla bölünmüştür. Böylece sanki birçok fiziksel sunucu varmış gibi kullanılır. Dedicated serverlar da VDS olarak ayrılabilir. O takdirde her VDS kendine özel kaynaklara ve işletim sistemine sahip olur. Örneğin bazı VDS’ler Windows, bazıları Linux kullanır. Her VDS’e tanımlanan depolama alanı, RaM ve trafik farklı olabilir.
VPS
Hosting çeşitleri arasında yer bulan ‘Virtual Private Server‘, sanallaştırılmış özel sunucu demektir. Burada da aynı mantık söz konusudur. Bir fiziksel sunucu, sanallaştırılmak suretiyle ayrı ayrı fiziksel sunuculara bölünür.
VDS ile VPS farkları ise sunucu kaynaklarının kullanımından ileri gelir. VPS hosting modelinde hesaplar CPU, RAM gibi sistem kaynaklarını ortaklaşa kullanır. Kaynaklar VDS’te donanımsal, VPS’te yazılımsal olarak parçalara ayrılır. VPS’te sunucu kontrolü VDS’e göre daha kısıtlıdır. Fakat tüm bunlara rağmen VPS‘in daha ekonomik olması, onu tercih sebebi hâline getirir.
Pek çok web sitesi aynı sunucuda barındırılır. O yüzden ‘paylaşımlı hosting’ diye geçer. RAM, CPU gibi kaynaklar yine ortaktır. Eğer serverdaki bir site aşırı kaynak tüketimi yaparsa, bundan diğer siteler de olumsuz etkilenir ve erişim sorunu ortaya çıkabilir. Siteniz çok fazla kaynağa gereksinim duymuyorsa ve ziyaretçisi azsa bu hosting türü sizin için uygundur.
WordPress Hosting
Wordpress Hosting Bu hosting çeşidi Wordpress kullanımı için özel olarak tasarlanmıştır. Çoğunlukla Wordpress yüklü olarak gelir. WP kullanan ve sunucu kaynaklarını fazla tüketen siteler burada barındırılır. Birçok standart tema default olarak kuruludur. Wordpress güncellemelerini otomatik alır. WP dosyalarında düzenleme için genelde WP-CLI eklentisi kullanılır.
Cloud Hosting
Kısaca bulut sunucu demektir. Pek çok fiziksel sunucu bir araya getirilerek bir sunucu havuzu oluşturulur. Buradan sanal sunucular elde edilir.
Sunucu kaynaklarını ihtiyacınıza göre azaltıp artırmanızı mümkün kılar. Donanım ârızaları sitenize zarar vermez. Çünkü bu durumda kaynak sağlamak için öteki serverlar kullanılır. Bu da sitenizin kapanmasını veya yavaşlamasını önler.
E-Posta Sunucusu
Yoğun e-mail trafiğine sahip işletmelerin tercihidir. Farklı bir uygulama veya web sitesi barındırmaya izin vermez. Sunucu yalnızca e-posta alıp-gönderme amacıyla optimize edilmiştir.
Hosting Nasıl Alınır?
Hosting satın alma için birçok alternatifiniz vardır. Ancak dikkat etmeniz gereken Vergi levhası olan hosting şirketleri ve BTK Ticari Amaçlı Hizmet Verenler Yer Sağlayıcı Listesi bulunan hosting şirketlerini tercih etmelisiniz. Sertifikasız bir çok hosting firması insanları madur etmektedir.
En uygun hosting fiyatları ve paketleri için İsimkaydet sitesini tercih edebilirsiniz. Bireysel hosting, kurumsal hosting, SEO hosting, bayi web hosting, e-ticaret hosting, Wordpress hosting, fiziksel ve sanal sunucu gibi onlarca seçenek arasından size uygun olanı belirleyerek güvenle ekonomik fiyata satın alabilirsiniz.
Hosting Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Hosting seçimi yaparken dikkat edilecekler arasında ilk husus, sitenin hangi yazılım dilini kullanacağıdır. .netcore, MVC veya ASP.net teknolojileriyle geliştirilmiş bir site için Windows tabanlı hosting daha uygundur. Fakat PHP altyapılı siteler için Linux hostingler daha idealdir. Yine disk kapasitesi, CPU, RAM ve benzeri özellikleri de ihtiyacınız doğrultusunda belirlemeniz gerekir. Bunların normalden fazla olması ek masraf demektir. Normalden düşük olması sitenizin yavaş çalışmasına yol açacaktır.
Hosting Nasıl Kullanılır?
- Hosting kullanımı için önce güvenliği sağlamak gerekir. Sitenizin yayın hayatına aralıksız devam edebilmesi hosting hesabınızın güvende olmasına bağlıdır.
- Bunu gerçekleştirmek adına harf, rakam, özel karakterler, büyük-küçük harf vb. içeren güçlü bir şifre kullanmanız lâzımdır.
- Hosting hesabında kullanılan şifre başka bir sitede kullanılmamalıdır.
- Şifreyle erişim sağlanan veritabanı gibi alanların her birisine başka şifreler atanmalı, bu şifreler düzenli aralıklarla yenilenmelidir.
- Hosting hesabına ne zaman erişildiği, hangi dosyada ne zaman düzenleme yapıldığı not edilmelidir. Böylece yetkisiz erişim olursa kolayca anlaşılabilir.
- Hiçbir sistem dosyasına –gerekli olmadıkça- ‘chmod 777’ değeri verilmemelidir. ‘644’ ve ‘755’ ideal değerlerdir.
- Güvenilmeyen kaynaklardan yama, modifikasyon ve eklenti gibi şeyler yüklenmemelidir.